Photoshop úprava fotografie na duotone

Duotone - postup ako prekonvertovať obrázok do dvoch farieb vo Photoshope
Zaujali sme Vás?
Zobraziť kontaktné údaje

Duotone je proces, ktorým vytvoríme obrázok zložený z dvoch farieb, takéto zloženie farieb sa používa často pri tlači publikácii. Duotone využijeme v publikácii, v ktorej chceme dosiahnuť viditeľne farebný obrázok, avšak čo s najmenším počtom farieb. Pri väčšom množstve výtlačkov s použitím ofsetovej tlače platí, čím viac farieb tým drahšia tlač. Cieľom je teda znížiť počet farieb a lacnejšie vytlačiť publikáciu. Najlacnejšie sa teda tlačia publikácie s dvoma farbami.

img 1

Cmyk –obsahujúci 4 farby
Grayscale - obsahujúci jednu čiernu farbu a jej odtiene
Duotone – obsahuje jednu čiernu farbu jej odtiene a jednu zelenú pantone farbu a jej odtiene.

Teda duotone je mix dvoch farieb. Najčastejšie to býva čierna a hocijaká iná farba, alebo to môžu byt aj dve rozličné farby.

Prvý krok

Otvorte svoju fotku vo Photoshope a choďte do horného menu: Image >Mode >Grayscale

img 1

Týmto spôsobom prekonvertujeme farebný obrázok do čiernobielej verzie, ktorá obsahuje len odtiene čiernej. Pre lepšie vyniknutie farieb odporúčam vlastné upravenie farebnej fotografie, cesta: Image > Adjustments > Black & White , potom môžeme konvertovať do stupne šedi, teda do Grayscale.

Druhý krok

Vyberte z horného menu: Image > Mode > Duotone,

img 1


Obrázok sa prekonvertuje a zároveň sa vám zobrazí okno. V tomto okne je predefinovaná čierna farba a ďalšie voliteľné farby, ktoré sa dajú primiešať k čiernej. Duotone (2farby) Tritone(3farby) Quadtone(4farby)

img 1


Kliknutím na vzorky farieb viete zvoliť požadovanú farbu. Keďže Duotone je používaná pre komerčnú tlač, sú teda vždy na výber pantone farby.

Tretí krok

Vedľa farebnej vzorky sú znázornené krivky. Pomocou nich viete upraviť sýtosť a rozloženie vybranej farby.
Po kliknutí na ňu sa Vám zobrazí dialógové okno. V okne nám krivka ukazuje ako je farba do obrázku aplikovaná. Pomocou tejto krivky viete vyplniť farbou svetle ale aj tmavé plochy obrázku.

img 1

Štvrtý krok

Potvrďte zmeny a uložte si tento obrázok . Takto upravený obrázok obsahuje jednu čiernu a jednu pantone farbu. Publikácia zložená z čiernej farby (text) a jednej pantone farby tak potom aj po vložení tohto obrázku bude na výstupe pdf obsahovať len dve farby. Podmienkou je, že pantone farba v publikácii musí byt zhodná s pantone farbou v obrázku.

Diskusia ku článku
  Pridať komentár