Top 4 Scritpy, ktoré vylepšia Photoshop

Je len jedna cesta, ktorou sa vybrať ak Vám niečo vo Photoshope chýba. Pomocou skriptov viete naprogramovať a pridať nové funkcionality a nástroje.
Zaujali sme Vás?
Zobraziť kontaktné údaje

Určite ste sa už stretli pri používaní Photoshopu stým, že by sa Vám tam zišla nejaká ta funkcionalita, ktorá by Vám uľahčila alebo urýchlila prácu. Našťastie dnešné verzie CS5 CS6 obsahujú už množstvo funkcionalít o ktorých ich predchodcovia mohli len snívať. Tento proces postupného vylepšovania a pridávania funkcionalít nie je spôsobený len vývojom ale s veľkej časti je to aj zámer spoločnosti Adobe. Jej cieľom ako aj každej spoločnosti čo vyrába produkt nie je vytvoriť ho úplne dokonalý a predať ho používateľom. Cieľom je uskutočňovať tento predaj viackrát. To však viete dosiahnuť jedine tým, že každá ďalšia verzia bude obsahovať ďalšie a ďalšie nove funkcie, ktoré budú vytvárať dostatočnú motiváciu k nákupu novej verzie.

Aby som nebol príliš kritický na adresu Adobe musím povedať aj to že umožnili tieto funkcionality nám bežným ľuďom pridávať. Pravdaže pomocou externých scritpov. Sú to malé programy tvorené väčšinou v jazyku Javascript ich tvorba vyžaduje znalosť programovania. Na týchto scritpoch pre Photoshop, Indesign, Ilustrator a iné, vzniklo už veľa štúdii a firiem, ktoré potom takto vytvorené scritpy predávajú. Je teda fajn, že aj im takýmto spôsobom dávajú možnosť realizovať sa.

Na zopár takýchto veľmi užitočných scritpov som natrafil a rád ich tu spomeniem nakoľko mi dosť pri práci pomáhajú.

Corner Editor

Tento scritp dokáže skoro všetko čo sa týka úpravy rohov pre polygonálne objekty vytvorené vo Photoshope.

  • Zaobľuje rohy polygonálnych objektov
  • Obsahuje viac štýlov rohov
  • Pre každý roh zobrazuje rádius v pixeloch
  • Vie editovať viac objektov naraz
  • Vie aplikovať rôzne štýly zaoblenia rohu ku každému rohu samostatne alebo ku všetkým naraz
  • Kompatibilita s (win/mac CS5/CS6/CC)

Viac nájdete na samotnej stránke autora.

Split to Layers

Tento scritp oddelí každú samostatnú skupinu pixlov zvlášť do vrstiev. V ukážke bol obrázok z jednej vrstvy rozdelený do 3 samostatných vrstiev. Viac nájdete na samotnej stránke autora.

 

Super Export

Super Export.jsx je scritp, ktorý Vám ušetrí veľa času pri exportovaní obrázkov z vrstiev. Dokáže každý obrázok vo vrstve vyexportovať zvlášť do png s názvom, ktorý bol zadaný vo vrstve. Viac nájdete na samotnej stránke autora.

 

GuideGuide

Práca s vodiacimi linkami je vo Photoshope dosť nepraktická a zdĺhavá. Pomocou tohto scritpu viete vytvoriť akékoľvek usporiadanie vodiacich liniek s presným rozložením len s jedným kliknutím. Najčastejšie využívane nastavenia pre vodiace linky viete uložiť a neskôr jedným kliknutím zobraziť.

 

Breeezyplugin

Výborný script pomocou ktorého viete exportovať z Photoshopu len označené vrstvy v psd.

 

Ako nahrať scritpy

Stiahnuté scritpy nahráte do zložky Scripts kde je nainštalovaný Váš Photoshop, napríklad: c:/program files/Adobe/Photoshop CS5/Preset/Scripts/ alebo ich jednoducho zakaždým vyhľadáte. Pre vyhľadanie a načítane scritpu kliknite v hornom menu na File>Scripts>Browse



potom otvoríte vybraný súbor s koncovkou jsx. Niektoré scritpy fungujú len ak máte vo vrstve už označený objekt alebo text podľa toho načo je scritp určený.

 

 

Diskusia ku článku
  Pridať komentár