Plochý dizajn (flat design)

Plochý dizajn nazývaný ako FLAT design nástupca skuemorphism dizajnu.
Zaujali sme Vás?
Zobraziť kontaktné údaje

Plochý dizajn (flat design) je grafický štýl, ktorý sa zakladá na jednoduchosti. Tento typ vizuálneho štýlu zabraňuje akejkoľvek forme abstraktných ozdobných prvkov ako sú prechody, reliéfy, tiene či objemy.

Tento typ dizajnu, ktorý bol veľmi populárny už pred niekoľkými rokmi je späť s plnou silou. Plochý dizajn je veľmi jednoduchý. Zameriava sa na farby, typografie a jednoduchšie použitie prvkov používateľského rozhrania.

K pochopeniu prečo je flat dizajn dnes opäť v kurze treba vychádzať z jeho predchodcu skeuomorphism dizajnu.

 

Ukážka skeuomorphism dizajnu

 

 

Začiatky skeuomorphism dizajn siahajú do roku 1980 kedy sa Apple spomedzi prvých snažil v programoch prispôsobovať ikony, butony, súbory tak aby čo najviac reprezentovali veci s reálneho života (smetný kôs, záložky, tento počítač). Skueomorphism nám pomohol učiť sa. V dnešnej dobe nás už technika sprevádza každodenným životom a nepotrebujeme už také vizuálne znázornenia ikon butonov ako v minulosti. Preto sa dizajnéri začali zameriavať skôr na jednoznačný , čistý dizajn, nazývaný ako Plochý dizajn (flat dizajn).

 

Ukážka flat dizajnu

Apple ios 7

 

 

windows 8

 

Google a Microsoft stavili na plochý dizajn

 

Pred nejakým časom Google zmenil dizajn svojich služieb a stavil na plochý dizajn. Ak používate ktorúkoľvek ich službu, môžete si všimnúť, že tlačidlá neobsahujú tiene, ani žiadne prechody, ale len ploché farby. Na pohľad to pôsobí jednoducho a prehľadne.

Takisto aj Microsoft s príchodom nového Windows 8 stavil na minimalistický plochý dizajn. Tento typ dizajnu taktiež zaviedol na všetky svoje služby, ktoré poskytuje.

 

Plochý mobilný dizajn

Plochý dizajn sa začal objavovať čoraz častejšie v mobilných aplikáciach. Ich developeri určite prišli na to, že je to správna cesta pre moderné, štýlové a trendové aplikácie.

Môžem spomenúť aplikácie ako Flipboard, Haze, Clear či Pixl. Sú to nádherné farebné aplikácie s plochým dizajnom.

Mobilné operačné systémy tiež stavili na plochý dizajn. Hovorím hlavne o Windows Phone a taktiež na to prišla aj firma Apple, ktorá stavila na plochý dizajn pri vývoji ich nového iOS 7.

Plochý dizajn je trendom práve teraz a to nielen preto, že vyzerá dobre, ale preto, že to dáva zmysel. Presadzuje čisté používateľské rozhranie, ktoré je ľahko použiteľné a zrozumiteľné. Časom však môže tento typ dizajnu zísť z trendu a vráti sa niečo z minulosti, alebo príde niečo nové, čo tu ešte nebolo.

 

Diskusia ku článku
  Pridať komentár