Rozdiel medzi CMYK a Pantone

CMYK je farebný profil používaný hlavne pre účely tlače.
Zaujali sme Vás?
Zobraziť kontaktné údaje

CMYK je farebný profil používaný hlavne pre účely tlače. Má obsahovať fotografiu alebo grafiku, ktorú chceme dať tlačiť na papier alebo iné potláčatelné médium.

Potenciál cmykovej farby sa naplno využíva pri farebných obrázkoch alebo obrázkoch zložených z viacerých farieb. Ak však chceme tlačiť viac výtlačkov alebo náš obrázok obsahuje len 1, 2 alebo 3 farby je cenovo výhodnejšie použiť náhradu za tieto farby a to v podobe Pantone farieb.

Pantone farby

Pantone Inc je spoločnosť so sídlom v Carlstadt , New Jersey , USA, ktorá je známa svojim systémom farieb využiteľným pre priemyselné odvetvie, hlavne pre tlač.

Táto spoločnosť predáva vzorkovníky farieb známe ako pantonovníky. Sú to vzorky výtlačkov rôznych odtieňov farieb, ktoré by vznikli zmiešaním viacerých cmyk farieb. Tieto vzorky sú uložené vo vzorkovníku teda pantonovníku.

Prečo Pantone farby

Predstavte si, že ste klient a chcete si dať potlačiť logo na tričko v zelenej farbe. Lenže odtieňov zelenej farby je veľmi veľa. Ak máte na monitore logo v zelenej farbe, nikdy to nebude farba totožná s farbou, ktorá sa vytlačí na tričko. Vždy tam budete mať mierne odlišnosti. Ak si však chcete byť istý farebnosťou, potom potrebujete vzorkovník farieb - pantonovník, kde si vyberiete takú zelenú, ktorá sa Vám páči. Grafik Vám v počítači cmykovú farbu zmení na pantone farbu alebo zadefinuje tlačiarovi, ktorá 100% cmyková farba sa má nahradiť Vami zvolenou Pantone farbou.

Výhoda pantonových farieb je, že zobrazujú výsledok reálnych farieb, ktoré tlačiar používa.

Ďalšia výhoda je, že pri jednofarebnom obrázku sa takýmto spôsobom dá použiť len 1 Pantone farba, ktorá sa podľa vzorkovníka najviac podobá na tú Vašu cmyk farbu zloženú z určitého množstva čiernej, modrej, červenej a žltej. Preto sa nemusia tlačit všetky farby naraz, ktoré by sa museli tlačiť pri cmyku a tlač je tým pádom lacnejšia.

Diskusia ku článku
  Pridať komentár