Cloud computing

Zaujíma Vás čo je to Cloud alebo chcete vedieť možnosti nášho a zahraničného Cloud computingu?
Zaujali sme Vás?
Zobraziť kontaktné údaje

Čo je to Cloud

Cloud môžeme charakterizovať ako poskytovanie online priestoru pre vaše dáta. Dalo by sa povedať, že sa jedná o priestor vo vzduchu. Ale prakticky sa jedná o vzdialený server, na ktorom má každý používateľ vyhradenú danú kapacitu pre svoje dáta. Je to rýchle, prístupné a použiteľné.

Mnoho poskytovateľov online úložného priestoru vám dáva možnosť jednoduchého zdieľania medzi sebou a mnoho funkcií naviac.

Existuje mnoho platených aj neplatených poskytovateľov Cloudu.

Dáta v Cloude majú výhodu v tom, že sa k nim môžete dostať odkiaľkoľvek. Väčšinou cez webový prehliadač. Takisto existujú už aj mobilné aplikácie pre jednotlivé služby, ktoré Cloud poskytujú.

Cloud je určený hlavne pre toho, kto chce mať dáta v bezpečí, hlavne nemusí kupovať drahé externé veľkokapacitné zariadenie a najmä ak často cestuje a potrebuje sa k svojim dátam dostať odkiaľkoľvek pomocou internetu.

Poskytovatelia online úložného priestoru

Dropbox

Jedná sa o veľmi známu službu, ktorá poskytuje úložný priestor. Po zaregistrovaní máte zdarma 2GB úložného priestoru, ktorý sa dá dokonca navýšiť vďaka rôznym bonusom.

Skvele funguje ako aj vo webovom rozhraní, mobilnom rozhraní, tak aj v desktopovom a podporuje okrem Windows aj Mac či Linux. Ak vám však nestačí táto kapacita, ľahko sa dá predplatiť väčšia kapacita.

Box.com

Skvelé cloud riešenie, ktoré môžete využívať taktiež aj zadarmo. Zdarma máte k dispozícii 5GB voľného priestoru len pre vás. Ak vám to nestačí, máte možnosť si predplatiť viac.

Takisto skvelé riešenie pre firmy, nielen pre osobné využitie. Box má aj skvelú mobilnú aplikáciu a súbory môžete zdieľať online so svojimi kolegami alebo priateľmi odkiaľkoľvek.

SkyDrive

V Cloud službe od Microsoftu dostanete zdarma 7GB priestoru. Je kvalitne prepojený s najnovším Windows 8. Vo webovom rozhraní sa takisto pracuje veľmi efektívne.

iCloud

Apple to rieši možno o niečo viac efektívnejšie. Poskytne však zdarma len 5GB priestoru, ktorý sa dokáže skoro okamžite zapratať rôznymi zálohami. Takisto sa však dá predplatiť viac.

Čo je však dobré na iCloude je to, že skvele pracuje medzi Apple zariadeniami. To znamená, že ak niečo urobíte v iPhone, ihneď to máte aj v ostatných vašich zariadeniach.

Google Drive

Len nedávno začal online úložný priestor poskytovať aj Google. Zdarma vám poskytne 5GB priestoru, efektívne prepojenie medzi službami Google (Picasa, Docs, atď.), mobilnú aplikáciu ako aj desktopového klienta.

Ak vám priestor nebude stačiť, môžete si ho rozšíriť mesačnými poplatkami od kapacity 25GB až po 16TB.

Poskytovatelia online úložného priestoru a serverov

Webglobe.sk

Tento poskytovateľ ponúka virtuálny server s možnosťou nastaviť požadované parametre servera. Služba vhodná pre podnikateľské účely. Priestor zadarmo pre bežných spotrebiteľov zatiaľ neposkytujú. Tato firma sa skôr orientuje na Cloud pre podnikanie.

Zeom.sk

Cloud servery pre podnikateľské účely. Poskytujú prenájom virtuálnych serverov.

Ešte k tej bezpečnosti

Možno som vyššie spomenul, že používanie online úložných priestorov je bezpečné, no aj napriek tomu je potrebné si dávať pozor čo tam ukladáme. Predsa najbezpečnejšie je mať svoje dáta pri sebe. A server na ktorý niečo nahrávate niekto vlastní a teda má aj k nemu prístup.

Diskusia ku článku
  Pridať komentár