Internetové prehliadače ako ich nepoznáte

Prehliadače viac ako kedykoľvek predtým sledujú každý náš pohyb na internete, všetky údaje sa zaznamenávajú a predávajú ďalej. Uvedieme niekoľko spôsobov ako zabrániť tomuto sledovaniu.
Zaujali sme Vás?
Zobraziť kontaktné údaje

Uvedomujete si, že na každom kroku počas vášho surfovania po internete ste sledovaný, analyzovaný a následne predaný? Všetky vaše kliky na internetových stránkach sú zaznamenané ako súbory cookies. Rozoznajú nielen vaše kroky, ale aj váš operačný systém, prehliadač ktorý používate a hlavne vašu IP adresu.

Komu sa tieto informácie hodia?

Súbory cookies, cez ktoré je pre tretie strany možné sledovať vašu aktivitu sú dôležité hlavne pre reklamné spoločnosti, ktorým sa údaje o správaní ľudí na webe veľmi hodia.

Všetky tieto informácie spoločnosti ako Google či Facebook patrične využijú na reklamu. Akonáhle poznajú vašu polohu, vedia vám naservírovať ponuku koncertov vo vašom meste. Ak sa zaujímate o chudnutie, všimnú si vaše kliky prevažne na stránky zamerané obsahovo na chudnutie a zdravú výživu a hneď na to vám ponúknu rôzne reklamné odkazy, či bannery na produkty, ktoré sa týkajú zdravej výživy či chudnutia.

Ak používate prehliadač Firefox, môžete si stiahnuť doplnok Collusion, ktorý vo forme grafu zobrazí prepojenie práve navštívenej stránky s inými stránkami a službami, pričom sa tvorí interaktívny pavúk. Ten sa rozširuje pri prechádzaní viacerých stránok, čo môže odhaliť aj sledovanie jednou spoločnosťou na viacerých portáloch.

Google Chrome a jeho sledovanie

Prehliadač Chrome od Google môžeme považovať za také sledovacie oko, čo pripomína aj jeho ikona. Takže všetko čo napíšete do adresného riadku (dokonca aj bez stlačenia Enteru), bude automaticky odoslané spoločnosti. Dokonca to spoločnosť aj sama priznala. Týmto Google získava úplnú kontrolu nad navštevovanými stránkami.

Vždy však existuje riešenie, ako obmedziť zdieľanie toľkých osobných informácií. Určité informácie sa budú prenášať vždy bez ohľadu na nastavenie súkromia. Anonymitu vášho prehliadača vám umožní zmerať webová utilita Panopticlick, ktorá ohodnotí váš internetový odtlačok prsta.

Ako predchádzať sledovaniu?

Slúži na to doplnok Disconnect, ktorý si môžete zdarma nainštalovať do svojho prehliadača. Tento doplnok umožňuje vizualizovať a blokovať webové stránky, ktoré sledujú neviditeľné hľadanie a históriu navštívených stránok.

Je to veľmi slušný nástroj. Ak si ho nainštalujete, zobrazí sa vám v paneli nástrojov, kde zobrazuje celkový počet stránok, ktoré vás sledujú. Kliknutím na toto tlačidlo môžete vidieť konkrétne údaje a jednoducho ich zablokovať.

Ak kliknete na ikonku, rozbalí sa vám. Uvidíte prehľadne usporiadané počty, koľko objektov vás sleduje. Zelená znamená zablokované požiadavky. Sivá farba znamená, že sú odblokované. Kliknutím na ľubovoľnú ikonu zmeníte činnosť.

V hornom paneli je sledovanie lokalít – Facebook, Google a Twitter. Sú usporiadané oddelene, aby sa dali ľahko zablokovať alebo odblokovať kliknutím na ikonu, ako som spomínal vyššie.

Iné sledovacie miesta sú zobrazené podľa kategórií – reklama, analytika, sociálne siete, obsah a spoločnosť. Kliknutím na šípku zobrazíte alebo skryjete firmy v danej kategórii. Opäť kliknutím na ikonu zablokujete alebo odblokujete kategóriu. Je to veľmi jednoduché.

Program Disconnect graficky zobrazuje aké servery Vás sledujú pri návšteve web stránky. Na ukážke je stránka mall.cz.

Zlou správou je, že ak máte tento program spustený v prehliadači, majitelia svojich stránok nemôžu zaznamenať Vašu návštevu. Tieto interné štatistiky väčšinou slúžia na zlepšovanie obsahu a kvality služieb na stránke.

 

Diskusia ku článku
  Pridať komentár