Trendy vo webdizajne

Trendy vo web dizajne pre rok 2013.
Zaujali sme Vás?
Zobraziť kontaktné údaje

Niekoľko rokov späť sme mohli zaznamenať obrovský posun v spôsobe, akým vývojári budujú webové stránky. Mnoho používateľov prešlo na mobilné platformy, spolu s novšími prehliadačmi, ktoré podporujú webové štandardy HTML 5 a CSS 3 . Existuje mnoho jedinečných nápadov tečúcich z dizajnérskej komunity - vyzerá to, že nové prahy sú nahradené raz za pár mesiacov.

V tomto článku sa dozviete niečo o najnovších trendoch vo web dizajne, ktoré sme mohli doposiaľ zaznamenať a myslím, že budú prekvitať aj naďalej nejakú tú dobu.

Nekonečné skrolovanie

Veľký počet nielen sociálnych sietí ako Facebook či Twitter začal aplikovať do svojho webdizajnu funkciu tzv. nekonečného skrolovania, kedy sa postupne načítava obsah podľa vašeho skrolovania na stránke.

Mám pocit, že tento trend funguje najlepšie, pretože si môžete načítať informácie jednoduchým spôsobom namiesto preklikávania. Nikto predsa nechce klikať na odkaz „načítať ďalšie tweety“.

Minimalizmus

Minimalizmus ako trend bol súčasťou webdizajnu niekoľko rokov, ale postupne sa vyvíjal a dnes prináša novšie spektrum kreativity. Existuje mnoho stránok, ktoré zakladajú svoj webdizajn práve na minimalizme, vďaka čomu sa používateľ zameriava viac na obsah.

Dizajnové portfóliá možno vyplniť veľkou typografiou, použiť tlačidlá, ikony či screenshoty. Obsah bude oveľa jednoduchšie stráviteľný a bude menej pravdepodobné, že čitatelia utečú po prvom pohľade na stránku.

Dizajnové elementy

Webový štandard CSS 3 priniesol veľmi veľa zmien. Import fontov prostredníctvom príkazu @font-face či rôzne animácie. Ale aj základné prvky CSS 3 môžu vytvoriť zázraky.

Tieto prvky môžu zahŕňať zaoblené rohy, box tiene alebo pozadia s farebným prechodom. Všetky tieto spomenuté štýly sú staré zopár rokov, ale v súčasnej dobe ich môžete použiť kedykoľvek, pretože všetky najnovšie prehliadače ich podporujú.

Veľké fotografie

Trend veľkých fotografií sa nestráca a nespomaľuje. V poslednej dobe môžeme vidieť ešte viac webových stránok a portfólií spúšťaných podľa tohto štýlu. Rozloženie webovej stránky môže byť prispôsobené pre veľmi špecifické emócie a city na základe farby a štýlu pozadia. Veľké fotografie sú spôsob, ako vyjadriť vo webdesigne emócie.

Netvrdím však, že tento trend je pre každého. Ale ak máte dostatok miesta na stránke, tak veľké fotografie sú skvelým spôsobom ako spríjemniť estetiku pre návštevníka.

Tento jedinečný štýl je ideálny pre konštrukčné portfólia a osobné internetové stránky, kde ponúkne hlbšie spojenie s návštevníkmi. Ľudia, ktorí sa dostanú na vaše stránky, budú zvedavý kto ste a čo robíte.

Čistý zdrojový kód

Vytváranie webových stránok na čistom zdrojovom kóde znamená, že je všetko oveľa efektívnejšie a často oveľa menšie. A to je skvelé, pretože menšie veľkosti súborov znamená rýchlejšie načítanie stránky. Navyše editácia stránok môže byť rýchla a stručná bez zbytočných ťažkostí.

O čistom HTML a CSS kóde sa dá naštudovať prečítaním rôznych online článkov alebo od iných talentovaných vývojárov.

Záver

Po zvyšok roka 2013 budeme určite objavovať nové schémy a zmyšľania o webdizajne. Webdizajnérov môžeme nájsť po celom svete. To znamená, že všetci majú prístup na zdieľanie a výskum bez ohľadu na úroveň zručnosti. Ň

Pre úspešný webdizajn je najdôležitejšie držať sa najnovších trendov.

Na webovej stránke awwwards.com dostávajú webové stránky ocenenia ako stránka dňa, stránka týždňa či mesiaca. Môžete tu nájsť rôzne rebríčky top stránok či webdizajnérov a okrem toho sa aj kvalitne inšpirovať.

 

Miroslav Belányi

Diskusia ku článku
  Pridať komentár