Typy web stránok

Webové stránky vytvorené v html, php, flash alebo joomla ich výhody a nevýhody.
Zaujali sme Vás?
Zobraziť kontaktné údaje

Statické webové stránky - Html stránky

Tento typ webových stránok už nie je v súčasnosti taký trendový a rozšírený. Statické stránky sa využívajú zvyčajne na jednoduchý účel prezentovania svojej spoločnosti alebo produktu.

Statické stránky obsahujú zvyčajne len text a nejaké obrázky. Neobsahujú rôzne animácie alebo možnosť registrácie. Nepôsobia tak živo. Sú medzi sebou prepojené jednoduchými odkazmi.

Pre statické web stránky Vám postačí jednoduchý web hosting bez podpory PHP či databáz. Vytvorenie takejto web stránky nie je príliš náročné ako pri dynamických web stránkach, kde treba ovládať programovanie. Pri tvorbe statických webových stránok stačí ovládať HTML a CSS.

Najväčšou nevýhodou statických web stránok je ich údržba, najmä ak obsahujú veľké množstvo statických stránok ako súborov je ich údržba nepraktická.

Výhodou je jednoduché vytvorenie a nasadenie stránky avšak len pri malom počte max do 5 stránok.

Dynamické webové stránky

Tieto stránky sú najrozšírenejšie, pretože majú mnoho výhod a pôsobia živšie. Jedná sa o druh web stránok, ktorých obsah bol vygenerovaný aktuálnymi informáciami pre každé individuálne zobrazenie. Ich obsah sa mení v závislosti od času alebo používateľa (blogy, sociálne siete). Väčšina dynamických stránok sa spravuje pomocou redakčného systému (CMS).

Jazyky, v ktorých sa tvorí dynamický obsah sú PHP, ASP, Java. Dynamické stránky majú technológiu, ktorá sa delí na serverovú a klientskú. Všetko závisí od toho, kde sa dynamické skripty vyhodnocujú.

Pri serverovej technológii je skript vyhodnotený na strane serveru a prehliadaču sa odošle výsledná statická stránka, ktorá sa zvyčajne zostaví do HTML. To platí pri PHP či ASP.

Klientská technológia spočíva v odoslaní zdrojových kódov stránky prehliadaču, ktorý túto technológiu musí poznať, vyhodnotiť skripty a potom zostaviť výslednú stránku. To platí pri Javascripte.

Výhoda dynamických webových stránok spočíva v interakcii medzi webom a používateľom. Používateľ má pomocou CMS editora k dispozícii množstvo nástrojov a jednoduchý spôsobom vie upravovať svoje stránky.

Viac o CMS a výrobe web stránok

Flash webové stránky

Flash je technológia interaktívnych aplikácii, ktoré sú nezávislé na platforme a prinášajú na webové stránky interaktivitu a zaujímavosť.

Macromedia bola firma, ktorá pôvodne vyvíjala flash. Neskôr v roku 2006 ju odkúpila spoločnosť Adobe. Najprv boli dohady tejto firmy, že nechá túto platformu zaniknúť. Ale tá pokračuje vo vývoji ďalej.

Pre zobrazovanie aplikácií a webových stránok vytvorených vo flashi, potrebujete Flash player.

Najväčšou slabinou Flashu je jeho optimalizácia pre vyhľadávače. Boti, ktorí indexujú stránky si s Flashovou platformou veľmi nerozumejú. Preto po novom je dobré využiť skôr platformu HTML 5 a s pomocou CSS 3 je možné vytvoriť podobne interaktívnu stránku ako vo flashi, s tým rozdielom, že nestratíte na pozíciach vo vyhľadávačoch.

Diskusia ku článku
  Pridať komentár