Logo v krivkách

Ako vytvoriť logo v krivkách. Programy určené na tvorbu vektorov.
Zaujali sme Vás?
Zobraziť kontaktné údaje

Ako vytvoriť logo v krivkách.

Krivky, teda vektory sú čiary zlozené z niekoľkých bodov. Vektorová grafika je zložená z množstva týchto čiar, oblúkov kriviek a rôznych geometrických útvarov.

Logo zložené z vektorov si zachováva rovnakú kvalitu, ostrosť aj pri mnohonásobnom približovaní. Takto spracované logo vie aj tlačiar použiť na ďalšie spracovanie, či už pre potrebu Sieťotlače, gravírovania alebo inej techniky.

Programy určené na tvorbu vektorov

Predtým než si pozriete ako vytvoriť logo v jednotlivých programoch, prečítajte si niečo viac o vektoroch a grafických formátoch, ktoré podporujú vektorovú grafiku.

Je veľa programov na tvorbu vektorovej grafiky, ja som však vybral dva profesionálne a jeden menej profesionálny, ktorý je voľne dostupný. Vytvoril som video tutorialy, kde som vytvoril to isté logo vo všetkých troch programoch.

 

Adobe Ilustrátor

Je profesionálny program pre tvorbu vektorovej grafiky. Jeden z rady produktov od spoločnosti Adobe. Výhodou je, že Adobe vyvinulo produkty, ktoré zasahujú do viacerých oblastí digitálneho sveta a Ilustrátor s nimi veľmi dobre spolupracuje. Možnosť vektorovej simulácie štetcov, práca s 3D vektormi, množstvo efektov a nástrojov. Je určený pre tlačovú produkciu ako aj rgb grafiku.

Formáty, ktoré vie Ilustrátor otvoriť:

fxg, svgz, svg, dxf, dwg, fh7, fh8, fh9, fh10, fh11, ft11, gif, jpf, jpx, jp2, j2k, j2c, jpc, jpg, jpe, jpeg, pic, pct, emf, wmf, eps, epsf, ps, txt, docx, doc, rtf, cdr, cgm, tif, tiff, psd, pdd, pdf, bmp, rle, dib, pcx, pxr, png, tga, vda, icb, vst, ai, ait

Export a uloženie do formátov:

ai, eps, ait, pdf, fxg, svg, Png, bmp, dwg, dxf, emf, swf, jpg, pct, psd, tif, tga, txt, wmf, gif, svg, wbmp

Tu si ho môžete stiahnuť

Krátky tutorial - ako vytvoriť logo v Ilustrátore.

 

Corel Draw

Je profesionálny program na tvorbu vektorovej grafiky. Tento grafický program nájdete u väčšiny grafických štúdií, tlačiarní a menších podnikov. Umožňuje vytvoriť grafiku letáku banneru alebo loga.

Program ponúka veľa efektov, nástrojov a funkcii. Pre začiatočníkov je trošku náročnejší, ale existuje veľa návodov a kníh na prácu s týmto programom.

Ak sa chcete venovať vektorovej grafike, určite vyskúšajte Corel aj Ilustrátor. Mne osobne sa pracuje lepšie s Ilustrátorom nakoľko obsahuje rovnaké klávesové skratky ako Photoshop a iné produkty od Adobe, čo je veľká výhoda.

Formáty, ktoré vie Corel otvoriť:

Ai, pfb, bmp, cgm, vsd, cdr, cmx, cpt, csl, cur, doc, docx, rtf, pub, des, dsf, ds4, drw, dwg, dxf, eps, ps, prn, gif, jpg, jp2, pcd, pct, pcx, pdf, plt, png, psd, rif, svg, swf, tga, tiff, psp, ttf, wpd, wpg, raw, wi, wmf

Export a uloženie do formátov:

aAi, cdr, pdf, cdt, cmx, clk, cdr, cgm, csl, des, dwg, dxf, emf, fmv, gem, pat, pct, plt, svg, svgz, wmf, wpg

Tu si ho môžete stiahnuť

Krátky tutorial - ako vytvoriť logo v Corely.

 

Inkscape

Inkscape je výborný nástroj na tvorbu a úpravu vektorovej grafiky. Tento editor je svojou kvalitou porovnateľný so svojimi konkurentmi (Adobe Ilustrátor, Corel). Tento program je však trošku jednoduchší, ale o to lepšie sa sním pracuje začiatočníkovi.

Program podporuje SVG prvky: text, tvary, cesty, značky, klonovanie, zmena veľkosti, priehľadnosť, farebné prechody, vzorky a zoskupovanie. Inkscape tiež podporuje vrstvy, vektorizáciu bitmap, text na krivke, editovanie xml.

Ak hľadáte vektorový editor, ktorý je zadarmo tak určite skúste Inkscape.

Formáty, ktoré vie Inkscape otvoriť:

ai, svg, ani, bmp, cdr, ccx, cdt, cmx, cgm, cur, dia, dxf, eps, gif, ggr, icns, ico, jpg, jpe, jpeg, jp2, jpc, jpx, j2k, jpf pbm, pgm, pnm, ppm, pcx, pdf

Export a uloženie do formátov:

Ai, dxf, emf, eps, fx, gpl, hpgl, odg, pdf, plt, png, pov, ps sk1, tex, svg, svgz, wmf, xcf, zip

Tu si ho môžete stiahnuť.

Krátky tutorial - ako vytvoriť logo v Inkscape.

Diskusia ku článku
  Pridať komentár