Ako si vybrať správny webhosting

Každá web stránka musí mať svoje miesto, na ktorom ju nájdete. Miesto jej zabezpečujú servery. Preto je dôležité vybrať vhodného a funkčného poskytovateľa serverov.
Zaujali sme Vás?
Zobraziť kontaktné údaje

Každá web stránka musí mať svoje miesto, na ktorom ju nájdete. Toto miesto určuje jej adresa, teda názov domény. Web stránky však okrem adresy obsahujú aj množstvo súborov v podobe rôznych dát od obrázkov, textov až po multimediálne súbory. Tieto dáta však musia byť niekde uložené. Na ich uloženie slúži webhosting.

zobrazenie web stranky zo servera

Pre lepšie pochopenie pojmov doména a webhosting sú určené nasledujúce riadky (skúsenejší pokračujte ďalej).

Webhosting

Webhosting je služba, pomocou ktorej spravujete jednu alebo viac domén. Ku každej doméne existuje jeden názov, ktorý si sami zvolíte (napr. mojadomena.sk). Vďaka tomu môžete pôsobiť v internete pod svojou vlastnou adresou. Slúži taktiež ako úložný priestor na serveroch, ktorý si v podstate prenajímate od webhostingových firiem.

Pred kúpou webhostingu je niekoľko možností, aký webhosting vybrať. Niektoré firmy ponúkajú balíčky, ktoré sa rozdeľujú od najlacnejšieho po najdrahší. Závisí od kapacity úložného priestoru, počet databáz, či e-mailových adries, ....

Doména

Doména je internetovou adresou. Vďaka doménam si ľudia nemusia pamätať IP adresu serverov, kde sú web stránky uložené, ale zapamätajú si iba jej názov, čo je pre nás všetkých podstatne jednoduchšie.

Súčasťou názvu domény sú aj koncovky, napr.: .sk, .cz, .com, .eu. Tieto skratky voláme TLD (top-level domain). Sú to štandardizované skratky a vytvárajú sa napríklad podľa skratiek štátov (.sk, .cz, .pl), alebo podľa určenia (.org, .aero, .tv). Zodpovedná spoločnosť za vytváranie TLD je ICANN (http://en.wikipedia.org/wiki/ICANN)

Na základe TLD sa odvíja cena domén. Všeobecne platí, že v každej krajine sú vlastné TLD lacné a ak zvolíte skratku pre nás vzdialenej (exotickej) krajiny, tak cena za takúto doménu bude vyššia.
Pokiaľ máte slovenskú firmu, odporúča sa slovenská doména s koncovkou .sk. Ak však vaša firma pôsobí aj v Českej republike, tak v tom prípade si web zriaďte aj na .cz doméne.

Doména sa registruje rýchlym spôsobom bez byrokracie, kedy vlastníkom a registrátorom domény je webhostingová spoločnosť. Odporúčame však, aby ste boli vy vlastníkom domény. Postup ako sa stať vlastníkom domény nájdete tu.

Podľa čoho si vybrať platený webhosting?

typ pre výber webhostingu

Pri výbere správneho webhostingu by určite nemala rozhodovať len cena ale aj parametre a referencie webhostingovej spoločnosti. Počas našej existencie sme mali možnosť využívať služby viacerých webhostingových spoločností. Tieto skúsenosti by sme s Vami radi zdieľali v podobe pár tipov, ktoré by Vám mohli pomôcť pri lepšom rozhodovaní.

Najčastejšie nedostatky webhostingu

  • Neochota komunikácie s inou osobou ako s majiteľom domény.
    V prípade vysvetľovania špeciálnych požiadaviek je lepšie ak komunikuje odborník a nie majiteľ.

  • Nedostatočná technologická znalosť samotných správcov hostingov.
    Súvisí to hlavne so špecifickými požiadavkami programátora.

  • Splnenie požiadaviek za nevýhodných podmienok
    V prípade, ak potrebujete zmeniť nastavenie servera alebo aktualizovať určité parametre, môžu prísť poplatky, ktoré zmenia cenovo výhodný webhosting za nevýhodný. Stáva sa to hlavne ak Vám poskytnú možnosť vlastného serveru kde sa prevádzka pohybuje mesačne v stovkách eur, pričom požadované zmeny môže iný webhosting ponúkať ako štandard, bez nutnosti navyšovať cenu hostingu.

  • Časté výpadky servera a nedostupnosť stránky
    Výpadky stránok sú veľkým problémom hlavne pre stránky orientované na predaj. Za každý výpadok tak prichádzate o nemalé peniaze a webhostingové spoločnosti Vám výpadky nebudú kompenzovať.

  • Vaša stránka sa nám musí prispôsobiť
    Tieto webhostingové spoločnosti neaktualizujú parametre databázového servera, MySQL databázy, neaktualizujú PHP skripty. Pritom vývojári CMS systémov vyvíjajú stále nové verzie CMS systémov a používajú aj novšie databázy a scripty. Tie potom pracujú lepšie a rýchlejšie. Avšak ak webhostigová spoločnosť neumožňuje webhosting s takými parametrami, tak vývojári musia nasadzovať staršie verzie systémov, len aby sa prispôsobili webhostingu.

  • Zrýchlená registrácia bez možnosti registrovať doménu na majiteľa.
    Niektoré webhostingové firmy neponúkajú pri registrácii domény možnosť zaregistrovať túto doménu na majiteľa sk-nic identifikátoru. Je mu to umožnené, až keď je doména zaregistrovaná na webhostingovú spoločnosť. Tento prístup značne predlžuje a komplikuje registrovanie domény.

Ako má vyzerať kvalitný webhosting.

  • Online podpora a prístup
    V prvom rade prístup zo strany firmy, ktorá webhostingové služby poskytuje. Niet nad výbornú online podporu, ktorá vám vyhovie kedykoľvek o to požiadate.

  • Administračné rozhranie pre správu webhostingu
    Správa webhostingu cez administračné rozhranie (často nazývané control panel) by mala byť samozrejmosťou. Môžete si tak nastavovať parametre vášho hostingu, heslá, vytvárať subdomény, databázy, FTP kontá či emailové adresy.

  • Neobmedzený traffic
    Pri kvalitnom webhostingu by mal byť traffic neobmedzený, čo znamená, že prenesené dáta nebudú nijakým spôsobom obmedzené.

  • Dostupnosť
    100% dostupnosť webhostingu je veľmi vyžadovaná. Predsa nechcete, aby sa návštevníkovi vašej stránky zobrazila biela plocha.

  • Zálohovanie
    Vyberte si webhosting, ktorý pravidelne zálohuje svoje servery a uchováva ich minimálne niekoľko týždňov.

  • Prispôsobenie sa požiadavkám stránky
    Vývoj a trend udávajú ľudia, ich webové stránky a stále rozširujúce sa možnosti či už multimediálne alebo používateľské. Preto je mnohokrát tlak na poskytovateľov webhostingov pravé od samotných tvorcov stránok.

  • Flexibilita
    Webhostingová spoločnosť dokáže nastaviť čokoľvek pre konkrétnu stránku bez vplyvu na iné stránky umiestnené na danom webhostingu.

Aktuálny zoznam odporúčaných platených webhostingov

hodnotenie webhostingov

Zoznam s hodnotením od 1 do 10.

  1. Atlantis Systems s.r.o. (9/10)
  2. SYPHON s.r.o. (7/10)
  3. ZUTOM s.r.o. (7/10)
  4. EXO TECHNOLOGIES s r.o. (5/10)
  5. WebSupport s.r.o. (3/10)
  6. WebHouse s.r.o. (2/10)

Ďalšie hostingové spoločnosti budeme priebežne dopĺňať spolu s hodnotením.

Ako je to s neplateným webhostingom?

Platený webhosting a jeho kvality už poznáte. Ak je reč o neplatenom webhostingu, nemôže byť reč o kvalite. Pri neplatenom webhostingu je kvalita značne obmedzovaná či už rýchlosťou alebo stabilitou serverov. Môže sa tak ľahko stať, že vaša stránka bude dočasne nedostupná alebo pri preťažení bude mať výpadky. V drvivej väčšine takýto hosting nie je zálohovaný.

Obmedzenia, pre neplatený webhosting:

  • 24 h dostupnosť vašej stránky nie je zaručená
  • len doména tretej úrovne
  • malá kapacita priestoru
  • zverejnenie povinnej reklamy na vašej stránke
  • obmedzené parametre hostingu
Diskusia ku článku
  Pridať komentár