Čo je to www?

Čo je to www stránka? Typy www stránok. Kedy vznikli? Kde sa registruje www stránka? Domény.
Zaujali sme Vás?
Zobraziť kontaktné údaje

Čo je to www stránka?

Je to dokument obsahujúci hypertext, obrázky a iné multimediálne prvky. Uložený je obyčajne na webovom serveri prístupný prostredníctvom služby World Wide Web v sieti internet. Zobrazuje sa pomocou webového prehliadača.

Webové stránky sú obyčajne písané v značkovom jazyku HTML alebo XHTML a prenos prebieha pomocou protokolu HTTP.

Spočiatku boli webové stránky písané čisto ako dokumenty v HTML (tzv. statické stránky). Postupom času sa začali používať aj technológie na generovanie dynamického obsahu prostredníctvom skriptovacích jazykov (napr. ASP alebo PHP), ktoré inštruujú webový server ako zostrojiť webovú stránku. Ako zdroj dát môže slúžiť databáza.

V súčasnosti sa tešia veľkej obľube rôzne redakčné systémy (CMS). Redakčný systém je softvér pomocou ktorého sa dá stránka aktualizovať a administrovať aj bez znalosti programovania. Stačí mať pripojenie k internetu a základné znalosti práce s počítačom. Čo je to www?

Typy www stránok

Statické – tieto web stránky sú vytvorené zvyčajne len pomocou HTML a CSS. Spravujú sa zložitejším spôsobom ako dynamické, pretože nepodporujú redakčný systém (CMS).

Dynamické – dynamické stránky sú skoro všade, sú riadené scriptami, jazykmi PHP, majú databázu MySQL. Spravujú sa väčšinou cez redakčný systém (CMS).

Flashové – flashové stránky už dnes nie sú také cool ako kedysi. Dnes sa preferuje skôr HTML5 a CSS3. Flashové stránky sa vytvárajú cez flashový editor.

Kedy vznikli?

Celosvetovo rozšírená sieť World Wide Web vznikla v roku 1989. Keď vedci vytvorili návrh s názvom Information Management: A proposal, zaznamenalo to veľký pokrok v sprostredkovaní informácií. V roku 1990 bol vytvorený systém vzájomne prepojených dokumentov World Wide Web – www. Prakticky odvtedy začal fungovať internet a webové stránky. Stránky sa mohli prezerať prvým prehliadačom s názvom Nexus.

V súčasnosti webové stránky vyzerajú inak. Sú krajšie, pestrejšie, prehľadnejšie a pre ich tvorbu majú web dizajnéri v podstate neobmedzené možnosti. K ich zobrazovaniu napomáhajú už modernejšie prehliadače, ktoré dobre poznáme (Chrome, Firefox, Safari, Opera, Internet Explorer 9).

Kde sa registruje www stránka?

Webová stránka sa registruje u prevádzkovateľa webhostingu. Cez webhostingovú firmu si môžete zaregistrovať aj doménu spolu s webhostingom alebo doménu kúpiť zvlášť cez sk-nic.sk.

Webhosting je služba, ktorej základom je prevádzka webovej stránky a elektronickej pošty. Webová stránka a jej obsah (texty, obrázky, video, hudba) je uložená na serveri s neustálym pripojením na internet. Preto keď si platíte za webhosting tak vlastne platíte za priestor na disku servera a služby, ktoré Vám webhosting poskytuje.

Cena webhostingu je relatívna. Záleží, akú výbavu si vyberiete. Ak si vyberiete tu najnižšiu tak to môže byť aj 0,50,-€ / mesiac . Pri tejto najnižšej výbave však väčšinou nebýva podpora rôznych doplnkov ( PHP, MySQL... ), kedy máte k dispozícii na zdieľanie len statickú stránku. V praxi to znamená, že napríklad taký Wordpress nenainštalujete.

Cena webhostingu závisí hlavne aj od kapacity priestoru. To už je však na Vás, koľko priestoru reálne využijete.

Domény

Pri výbere domény si treba najprv vybrať vhodnú koncovku. Jedná sa o doménu prvej úrovne. Pre slovenské weby sa hodí koncovka .sk. V prípade prevádzky webovej stránky pre celú Európu alebo stránku s viacero jazykovými mutáciami, odporúčaná koncovka je .eu. Pre globálnejšie pôsobenie sú k dispozícii koncovky .com .net .info.

Mapa domén, ktorú si môžete zakúpiť cez ebay http://bytelevel.com/map/ccTLD.html

km 1



Závislosti od tejto koncovky sa vyvíja aj cena ročného poplatku za doménu. Tieto ceny sú rôzne, napríklad za koncovku .sk zaplatíte od 10 euro až po 16 euro ročne. Najpoužívanejšie zahraničné domény eu, com, org, net, us stoja od 12 do 15 euro. Najdrahšie domény sú to, as,ie, st, be, pl, hu, ru, cn, ca, jp, jobs, tm, cm, sc.

Viac otom ako zaregistrovat domenu sa dočítate tu

Diskusia ku článku
  Pridať komentár