Aktualizácia nenájdených URL stránok

Nefunkčné a nenájdené URL adresy sú problém nielen pre návštevníkov ale aj pre vyhľadávače. V tomto článku sa dozviete akým spôsobom tieto stránky opraviť .
Zaujali sme Vás?
Zobraziť kontaktné údaje

Označované aj ako chyba (404 not found). Pri prechádzaní stránok v prehliadači alebo z výsledkov vyhľadávania vo vyhľadávačoch, natrafíte na stránky, ktoré neboli nájdene. Vyhľadávače ako Google a Bing indexujú stránky na dlhšiu dobu. O indexovaní stránok sme písali v tomto článku pri definícii čo sú to vyhľadávače.

Ak si počas tejto doby majiteľ webu indexovanú stránku zmaže alebo zmení jej URL, nie ju už možne nájsť pod pôvodnou URL adresou. Návštevník po kliku na odkaz z vyhľadávania prichádza na nenájdenú stránku a jeho reakcia je v 90 percentách odchod zo stránky. Vy tým prichádzate o vašich potenciálnych klientov úplné zbytočne.

Väčšie on-line predajne riešia tento problém spôsobom, že staré produkty nezmažú ale nechajú zobrazovať informáciu, daný produkt je vypredaný alebo nedostupný. Získavajú tak množstvo indexovaných stránok, ktoré sú stále aktívne. Z hľadiska SEO nie je ani toto správne. Nehovoriac o tom ako sa rýchlo zväčšuje objem samotnej stránky na FTP. Síce majú veľké množstvo indexovaných stránok avšak ich hodnota je zanedbateľná. Tieto stránky majú vysokú mieru odchodov a môžu tak znehodnocovať SEO celej stránky. Lepšou voľbou je nefunkčné URL adresy správne presmerovať na nadradené kategórie v ktorých sa takéto stránky nachádzali.

Ako odhalíte nefunkčné stránky?

Pomocou nástroja Google Webmaster Tool, konkrétne report Chyb indexového prehľadávania. Tento report je jeden z najdôležitejších, poskytuje zoznam nenájdených stránok, s chybou 404.

Sú to stránky, ktoré sú nenájdené a nefunkčné. Nefunkčné URL adresy netreba podceňovať. Pre Google sú znamením, že web stránka je zle udržiavaná a sú aj častým dôvodom penalizácie stránky. Nefunkčné URL adresy treba preto správne presmerovať a nechať znova otestovať.

Riešenie

Riešenie spočíva v kvalite redakčného systému, ktorý by mal umožňovať opravy, presmerovania a archiváciu URL.

Redakčný systém Airis poskytuje riešenie vďaka, ktorému viete spraviť opravy nenájdených stránok priamo v CMS systéme. Slúži nato tento nástroj nenájdené stránky. V tomto nástroji sa Vám zobrazujú nenájdené URL adresy. Vy si ich môžete potom hromadne alebo jednotlivo presmerovať na nadradené kategórie v zozname stránok.

Diskusia ku článku
  Pridať komentár